SVANENMÄRKTA URBANI – EN UNIK DEL AV NYA HOVÅS

Alnova Balkongsystem fick ett minst sagt utmanande jobb när URBANI skulle tillverkas. Projektet innehåller Alnovas första ”hamsterhjul” – ett räcke där ändarna möter varandra i en helt rund form.

Nu står Brf Urbani färdigt i Nya Hovås söder om Göteborg – komplett med generösa, guldlackade, välvda balkonger som svänger runt och omfamnar husen våning efter våning. Det är ett kundanpassat projekt med en mix av räckena Metal och Curve där, täckningen är tudelad i en kombination av perforerad småsinus och streckmetall.

I senaste numret av Tidskriften RUM beskriver arkitekterna på Unit Arkitektur sina tankar kring projektet. De anser att generösa utomhusytor är det bästa sättet att ge en lägenhet känslan av en villa, vilket efterfrågas från de många villaägarna som vill byta till en lägenhet.

-När balkongen går uppemot att bli 30, 40 eller 50 kvadratmeter med två eller ibland till och med tre dörrar ut från vissa lägenheter, ja då är det ingen balkong längre. Då är det en kompensation för villaträdgården, säger Klas Moberg, arkitekt och medgrundare av Unit Arkitektur.

Eftersom balkongerna har fått en tongivande roll i gestaltningen ville arkitekterna kontrollera utseendet för att ge ett enhetligt uttryck. De valde därför att utforma räckena i två delar för att undvika att de boende sätter upp egna insynsskydd.

-Det är ett försök att hitta en balans mellan en nedre del som är hyfsat tät och den övre delen som är mer transparent – det är en balans mellan insynsskydd och ljusinsläpp. Men det är alltid en svår balans. Det finns så fina projekt som är jättekul med fina, öppna räcken, men så tar arkitekten bilderna…Och två veckor senare är de helt igenbommade av de boende, säger Mikael Frej, även han arkitekt och medgrundare till Unit Arkitektur.

SKANSKA har satsat på Svanenmärkta hus i Nya Hovås vilket innebär att alla material och tekniska lösningar är noggrant utvalda för att vara snälla mot naturen. Alnova Balkongsystem AB är stolta samarbetspartners med 100% återvinningsbara räckeslösningar.