Kontakta oss
Varmt välkommen! Vad kan vi hjälpa dig med idag?
Vanliga frågor och svar för bostadsrättsföreningar och privatpersoner
Kolla först med bostadsrättsföreningens styrelse – kanske är det fler i huset som har samma idé, kanske har man redan diskuterat frågan? Det finns av naturliga skäl ofta kostnadsfördelar med att beställa flera inglasningar samtidigt. Ett tips är att skriva en motion till föreningens årsstämma, det är den som bestämmer i sista hand.
Eftersom en inglasning ändrar byggnadens yttre utseende behövs det även bygglov från kommunen.
Huvudregeln är att det krävs mer än 50 % av rösterna på en föreningsstämma för att ett beslut om en väsentlig förändring av föreningens fastighet ska kunna genomföras. Om förändringen påverkar vissa medlemmars bostadsrätter negativt, t.ex. genom minskat ljusinsläpp, kan det istället krävas mer än 2/3 av rösterna på stämman och dessutom godkännande från hyresnämnden – om den lägenhet som berörs motsätter sig byggnationen.
Om alla är med på idén och tycker att huset blir snyggare och bättre – då kan man klara alla steg under ett år. Men har man några som protesterar – medlemmar, hyresgäster, grannar eller kanske Byggnadsnämnden – då kan det dra ut på tiden.
Nej, men ibland kan det ta lång tid att få bygglovet från Byggnadsnämnden. Det är därför bra att vara ute i god tid. Det är många steg som måste tas, både inom föreningen och kommunens Byggnadsnämnd/Stadsbyggnadskontor. Inom föreningen handlar det om att fördela kostnader, både i anslutning till bygget och för framtida underhåll. Kommunen ska kontrollera att allt stämmer med detaljplanerna så att husets arkitektur inte förstörs, att man inte skapar problem med insyn från grannar eller att det till exempel inte blir för mörkt i lägenheterna närmast marken. En inglasning kan också påverka byggnadens brandskydd och utrymningsvägar och då kan det behöva utredas.
Du kan få ett snabbt ungefärligt pris i vår Prisuträknare till en början.
Balkonginglasningar görs efter specifika mått på just din balkong och med hänsyn till projektspecifika detaljer. För att få ett mer korrekt och uträknat pris från vår kalkylavdelning behöver vi mer utförlig information:
Skriv in antal meter under önskad inglasningstyp i Prisuträknaren, ladda ner dina bilder och skicka formuläret, så ringer någon av våra säljare upp dig.
Nej, dessvärre inte i en bostadsrätt. Som bostadsrättsinnehavare äger du inte balkongen, eftersom fasaden och även balkongplattan ägs av föreningen. Därav kan man som privatkund oftast inte göra ROT-avdrag på sin inglasning. Undantaget är om du har en ägarlägenhet.
Balkonger, takaltaner, fasader och tak ansvarar föreningen för. Även om de som får nya balkonger oftast finansierar bygget själva är det föreningen som måste betala när det till exempel är dags att måla om räcken eller gjuta nya betongplattor.
För att dessa kostnader inte ska drabba de som inte har balkonger tar föreningen ut en extra avgift för balkonginnehavarna, om föreningens stadgar tillåter detta.
Vill man glasa in sin balkong kan föreningen kräva att medlemmen står för kostnaden av att montera ner inglasningen vid eventuella underhållsarbeten, som tex vid målning av fasad. Detta står i så fall i ett särskilt avtal mellan medlem och förening, om det inte redan ingår i föreningens stadgar.
I avtalet brukar det även framgå att medlemmen har underhållsansvaret för inglasningen och även vad som gäller om denne flyttar.
Den dag lägenheten ska säljas brukar man få tillbaka pengarna med råge. Men det beror naturligtvis på marknaden, lägenhetens geografiska placering och hur det ser ut i omgivningarna. Men visst är det en av anledningarna till att fler och fler väljer att glasa in sin balkong. Många kunder rapporterar om en ungefärlig avkastning på fyra gånger pengarna vid försäljning.
Det finns två moment då Alnova kommer behöva tillträde till balkongen som ska glasas in. Det första är när Alnovas projektledare gör en inmätning av respektive balkong. Det andra är när våra montörer kommer och ska installera inglasningen. Inför båda dessa moment är det viktigt att ytorna på balkongen är rena och undanstädade, så att det inte hindrar oss i vårt arbete. Det är även en försiktighetsåtgärd för de boendes skull, så att till exempel balkongens dekor eller möbler inte skadas av misstag.
Varmt välkommen! Vad kan vi hjälpa dig med idag?
Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du användning av cookies i enlighet med vår integritetspolicy
Acceptera cookies